• ANASAYFA
  • KURUMSAL
  • AĞAÇ FİDELERİ
  • ÇİÇEK FİDELERİ
  • SALON BİTKİLERİ
  • ÇİM
  • PEYZAJ
  • BİTKİ İLİMİ
  • SİZDEN GELENLER
  • İLETİŞİM

Cicek Nasil Sulanir

 Çiçek Nasıl Sulanır    26.12.2014 01:25:41 tarihinde eklendi



 

İki günde bir sulayın, haftada bir sulayın, yazın şöyle kışın böyle gibi “düzenli” sabit ölçülerle verilen tavsiyeler özellikle saksılarda yetiştirilen bitkiler için yanlıştır, öldürücü derecede tehlikeli ve zararlıdır. Sulama sıklığı en başta toprağın nem kaybetme hızına, sonra mevsime ve bitkinin kök özelliğine göre değişir.

 

Saksılardaki bitkileri sulama

Üstten sulamayın saksı altına su dolu tabak koyun bekletin şeklinde tavsiyeler var. Bu yanlış ve zararlı. Faydalı olan sulama şekli toprağı üstten sulamaktır. Su toprağı yıkayarak geçecek, saksının alt deliklerinden çıkıp gidecek. Aksi takdirde sulanan suyun niteliğine (kireçli suya, besin karıştırılmış suya) göre toprakta ya aşırı asitleşme olur ya da aşırı alkalinlenme olur. Ayrıca birikimler sonucu bazlaşma tuzlaşma olur. Üstten sulamada ise toprakta zararlı birikimler olmaz çünkü su ile birlikte alttan çıkıp giderler. Yani bu usul sulama çok sağlıklıdır. Alttan su emdirme usulü çok nadir durumlarda gerekebilir ama olmasa da olur.

Burada anlattığım sulama usulleri aslında yeni icat özel saksı topraklarına uygundur. Gerçek doğal topraklarda toprak yıkaması pek kolay olmayacağı gibi zararı da olabilir. Gerçek topraklarda bitki besini ve suni gübreler az kullanılmalı hatta hiç kullanılmayabilir. Doğal humuslu toprak ile doğal gübre karışımı mükemmeldir. Bir yıldan fazla hiçbir özel besin takviyesi istemez. Sulamalarda da aşağıdaki stresli usullere pek gerek kalmaz.

Sulamada planlı programlı hareket edin

Bitki sağlığına dikkat ettiğimiz gibi toprak sağlığına da dikkat etmeliyiz. Yanlış sulamalar toprağın dengelerini bozar. O zaman bitkiler topraktan besin alamaz.

Kireçli musluk sularına çözüm

Bu iş gerçi biraz riskli. Eğer musluk suyunuz fazlaca kireçli ise tavsiye ederim. Su fazla kireçli değilse bunu yapmayın, sadece birkaç gün bekletin tortusu dibe çöksün üst kısmını alıp kullanın. Fazla kireçli sular için şöyle yapacaksınız: 5 litre suda kuru nohut kadar bir parça limon tuzu eritin iyice karıştırın -su daha çoksa limon tuzu miktarını da o oranda arttırın. Üç gün bekletin. Dibe çökmüş tortusu tekrar karışmasın diye dikkat ederek üst kısmı alın onunla çiçeklerinizi sulayın.

1- Rutin sulamalar

Bitki türüne özel sulama sıklığı tavsiyeleri başka, burada çok genel gerekliliği yazıyorum:

Yaz boyunca toprak üst yüzeyi hafiften kurudukça, saksının alt deliklerinden bir miktar su çıkacak kadar su ile çiçeklerinizi yavaş yavaş sulayın. Saksı içindeki tüm köklere su ulaştığından emin olun. Alt deliklerden çıkan su akıp gitmeli. Saksı su dolu tabakta beklememeli.

Kış boyunca ise üst yüzey tamamen kurudukça, alt deliklerden su çıkmayacak kadar (veya çok az su çıkacak kadar), saksı içindeki köklerin çoğuna ulaşacak kadar miktarda su ile sulamalısınız.

2- Bitki besini karıştırılmış su ile sulama

Yaz boyunca (veya bitkide gelişim devam ettiği sürece) her üç – beş sulamada bir sulama suyuna bitki besini karıştırın. Kenarlardan başlayarak suyu yavaş yavaş dökerek merkeze yönelin. Alt deliklerden birkaç damla su çıkınca bırakın. Hatta alt deliklerden su çıkmasa da olur. Önemli olan şey meselâ 1 litre hacmindeki toprağın 1 su bardağına yakın (en az yarım su bardağı) miktarda besinli su ile sulanması. Ayrıca besinli su vereceğiniz zaman toprak fazla kurumuş olmamalı, bunun zararı olabilir.

3- Toprak yıkama sulaması

Besinli su ile suladıktan bir sonraki normal rutin sulamada değil, ondan bir sonraki sulamada yapılması iyi olur. Bunda çok su kullanılacak. En az saksının hacmi kadar su yavaş yavaş dökülür. Alt deliklerden ne kadar çok su akıp gitse toprak o derece iyi yıkanmış olur. Bunda saksıyı lavaboya ya da banyoya taşımanız gerekiyor.

Bitkilere düzenli aralıklarla bitki besini vermeniz gerekiyorsa yukarıdaki iki maddeye göre şu yolu izleyin:

Rutin sulama – besinli su ile sulama – rutin sulama – toprak yıkama sulaması – besinli su ile sulama – rutin sulama – toprak yıkama… böyle devam edin.

Kireçsiz su kullanıyorsanız aşağıdaki gibi yapın. Suyunuz kireçli ise yukarıdaki yolu izleyin.

Aşağıdaki yol kireçsiz, pH 7 (veya 7′den daha düşük) su kullandığınız takdirde gerekli. Aksi takdirde bitki besinleri yüzünden toprağın asitliliği zehirleyici düzeye yükselir. Veya yükselmese bile bitkiler topraktan hiç kalsiyum alamaz hale gelir ve çürümeye başlarlar. İki gün geniş bir kavanozda açıkta bekletip gazını uçurduğunuz doğal mineralli maden suyu gerekiyor:

Besinli su ile sulama – toprak yıkama sulaması – maden suyu ile sulama – toprak yıkama sulaması – besin… böyle devam edin.

Sulama sıklığı meselesi

Bitkilerin sulama sıklığını belirleyen birkaç faktör var. Toprağın su tutma / tutmama özelliği, bitkinin büyüme gelişme dönemindeki su kullanma ve terleme ihtiyacı, havanın kurutuculuk özelliği ve mevsimlere göre değişen bitkinin su ihtiyacı gibi.

Sulama sıklığında gün ile ölçü olmaz. Bitki türüne göre, kimilerinde toprağın ıslaklığı gidince, kimilerinde sadece ıslaklığı değil nemi de azalınca sulama zamanı gelmiş demektir. Toprağın ne kadar su kaybetmesinin beklenmesi gerektiği bitkiden bitkiye göre ve mevsimden mevsime değişir. Hangi bitki olursa olsun, toprak nerdeyse pelte gibi sulu olduğu halde ille haftada iki defa sulama hurafesine uyarsanız o bitki çürüyüp ölecektir. Toprak hep fazlaca ıslaksa on ay bile geçse sulamamalısınız.

Yukarıdaki bilgiler geneldir. Siz yetiştirdiğiniz bitki hakkında iyi bilgilenmelisiniz. Her biri için farklı sulama usulleri gerekiyor olabilir.

Bahçe sulama

Bahçelerin sulanması çok farklı dengelere dikkat etmeyi gerektiriyor. Örneğin pek rüzgar almayan bahçelerde yanlış sulamalar yüzünden bitkiler çeşitli mantar hastalıklarına yakalanıyor. Öte yandan her bahçede her bitki yetiştirilmemeli. Bu değerli bilgileri hiçbir yerde bulamazsınız. Çünkü her yerde amaç sadece kimyasal ilaç satışlarını arttırmaktır. Filan bitkinizde külleme, mildiyö vb hastalıklar mı oluşuyor, size derhal filan kimyasal ilaçları kullanmanızı tavsiye ederler ama hiç demezler ki sulamada hatanız var ya da o bitki öyle bir bahçeye uygun değil.. Bunları demezler. Sadece ilaç satın almanız için uğraşırlar. Peyzajcılar başka alem.. İlla filan bitkileri dikecekler. Hastalanırlarsa da ilaç bulup kullanmanızı tavsiye ederler. Başka hiçbir şeyden anladıkları yok.

Gece serinliğine göre

Bahçenizdeki / balkon saksılarınızdaki bitkilerinizin, özellikle tropikal kökenli olanların gelişimlerinde aksama olmaması için sulama saatleri önem taşıyor. Yaz boyunca eğer yaşadığınız şehirde geceler 20 dereceden daha serin oluyorsa sulamayı sabahları yapmalısınız ki gündüzün sıcaklığı suyun getirdiği soğukluğu gidersin. Gece sularsanız kökler sabaha kadar soğukta kalır, bu da gelişimde aksamalara sebep olabilir.

Bahçelerde sulama sıklığı ile sulama saati sadece toprağın kurumasına göre değil, ne derece rüzgar ve güneş aldığına göre, yazın serin mi oluyor yoksa sıcak mı oluyor, toprağın özelliği nasıl.. Bütün bunlar göz önünde bulundurulması gereken önemli faktörler.

Bitki türleri de önemli. Bazı bitkilerin hem kökleri derine gider hem iyi sulanmak isterler. Toprağı üstten şöyle bir sulamak hiçbir şey ifade etmez.

Fazla güneş ve fazla rüzgar alan bahçelerde sulama

Yaz boyunca toprak üst yüzeyi çok hafif bile kurusa o zaman sulamalısınız. Sulama ya sabah çok erkenden ya da akşam güneş batarken yapılmalı.

Sıcak ama esinti, rüzgar pek almayan bahçelerde

Yine toprak yüzeyi hafiften kuruyunca.. Ama sadece sabahları sulayın. Gece ıslaklığı rüzgarsız bahçelerde / balkonlarda çeşit çeşit hastalıklara sebep olur. Bahçe sabah güneş almıyorsa acele etmeyin öğleye doğru sulayın. Buna dikkat ederseniz bitkilerinizde mantar hastalıkları oluşmaz. İlkbaharda çok serin gecelerde ıslaklık sonucu mildiyö hastalığı, sıcak yaz günlerinde gece hafif serinde ıslaklık sonucu ise külleme hastalığı olur. Islaklı bitkide değil çevredeki ıslaklık ve çevredeki yoğun nem. Yani bitkileri ıslatmamanız hastalığı engellemez. Onun için akşam sulamalarını bırakmak zorundasınız.

Gölgeli bahçeler

Yukarıdaki şartlar bunlarda da geçerli. Sadece toprak üst yüzeyinde kayda değer bir nem azalmasını bekleyin.

Su miktarı

Bitkilerin özelliğine göre değişir. Kökler ne kadar derine gidiyorsa.. Her bitkide farklı. Bazı ağaçlar çok büyük olsa da kökler toprak yüzeyine yayılmıştır. Bazı bitkiler küçük çalı bile olsa kökler çok derine gitmiştir. Onun için bitkilerinizin özelliklerini iyi bilmelisiniz. Ayrıca kökler çok derine gidiyor diye metrelerce derine kadar su inmesi gerekmez. En fazla 1 metre yeterli.

Toprağın kumlu veya killi olması da su miktarını etkiler. Killi toprakta 40cm’den aşağısı hemen hiç kurumaz. Yani kökleri derine giden bitkiler eğer kumlu toprakta ise onlara daha fazla su dökeceksiniz.


Okunma :5743


 

Sepetiniz Boş


Ürünler


Ağaç Fideleri Çiçek Fideleri Salon Bitkileri Çim


Bize Ulaşın

 

Oğlananası Beldesi No:4 Menderes / İzmir
(0532) 616 03 90  

(0536) 813 91 76


info@aydoganbotanik.com


Türk Web Ajans